Friday, March 17, 2017

Aqib dah 2 tahun

Assalamualaikum..

Alhamdulilah, 27-2 lepas genapla umur Aqib 2 tahun. Rasa kejap sangat dia besar. Makin lama makin tak terasa masa berlalu.

Birthday party Aqib buat sekali masa kenduri doa selamat dan aqiqah Amin (anak sepupu) pada 25-2. Simple aje pun. Sebab dia minat sangat dengan Didi & Friends jadinya saya buat birthday party dia bertemakan itu. 2 minggu sebelum majlis dah siap booking semua. Kalau dah namanya birthday party paling penting kek la kan? Kali ni saya nak pilih kek yang sedap, rupa tak cantik tak kisah sangat. Janji sedap. Masa birthday Iman tahun lepas, kek cantik tapi rasa tak sedap, tak laku, sampai kena buang la. Banyak pulak tu.

Jadi kali ni walaupun saya teringin nak kek cantik2 saya kenala abaikan. Tak mau rupanya cantik tapi tak sedap. Buat apakan? Jadi saya order dari baker yang dekat dengan rumah saya. Saya pernah amik kelas buat kek kat dia sebelum mengandungkan Aqib. Memang tahu sah2 kek tu sedap. Kejap aje kek tu habis, laku! Jadi tak la membazirkan?  Kek Moist Chocolate 4 kilo rm190. Berbaloi dengan harga. Sedap dan cantik! Dah setel hal kek baru senang hati.

Baju pakai baju yang beli kat Italy. Baju yang ummi beli salah size. Memang muat2 aje dia pakai. Kalau tunggu raya rasanya sendat kot. Pakai 2 pasang baju hari tu. Pagi pakai kemeja putih. Sepasang dengan Amin. Pakai putih nak sama dengan budak2 tahfiz datang solat hajat dan doa selamat. Bukan main suka dia ramai abang2. Petang bila nak potong kek pakai kemeja biru bertie pendek. Ummi suka kalau ada gaya rugged sikit hehe...

Tak macam tahun lepas masa sambut birthday dia setahun. Dulu dia moody tak nak pakai jubah. Nangis macam sakit tak mau pakai jubah. Kemeja pun dia tak mau pakai tapi paksa2 boleh la tahan sejam dua. Tapi kali ni dia sporting habis! Senang hati ummi. Tak ada drama macam tahun lepas. Mungkin sebab dah besar kot kan? Hehe...

Walaupun meriah tapi semua rindu suami. Anak2 tak sebut tapi tahula. Adik siap tandakan kat calendar bila walid nak balik. Tahun lepas pun suami tak sambut sekali. Mesti dia pun sedih. 

Aqib tak tahu apa lagi. Yang dia tau nak buas aje hehe...semua orang dia nak, sejenis yang tak takut dengan orang.

Tapi tak apa, lagi 3 minggu aje lagi suami nak balik dah. Pasni kita sambutla banyak mana pun hehe..

Monday, January 2, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

Assalamualaikum..

Selamat Tahun Baru 2017..kejap aje kan, rasa macam baru aje sambut tahun 2016. Ingat lagi awal tahun 2016 berserabut fikir macam2 benda. Awatif nak PT3, Aisy pulak UPSR ditambah dengan suami kena outsation selama setahun. Bukan senang tau nak uruskan anak2 sorang2. Mujur ibu banyak membantu. Banyak sangat2.

Alhamdulilah, awal tahun 2017 ni fikiran tenang dah sikit. Anak2 pun dah habis periksa penting. Alhamdulilah, Awatif dapat keputusan yang baik dalam PT3 dan si Aisy tu biasala kan? Tapi tak apa banyak masa lagi dia boleh perbaiki. Semoga anak2 Ummi berjaya dunia dan akhirat.

Awatif dari awal bagitahu dia tak nak masuk sekolah asrama. Walaupun dapat keputusan yang baik dia tetap memilih sekolah yang sama. Saya pun tak kisah, kalau dia tak ada meroyan pulak ummi dengan adik2 kat rumah. Suami pesan kalau tak nak sekolah asrama kena la pandai bahagi masa. KPOP tu KPOP la jugak, pelajaran jangan lupa. Pasni SPM nie, tak boleh buat main2. Penentu masa depan tu!

Aisy pun sekolah yang sama jugak. Dia dah janji nak belajar betul2 tahun nie. Semoga Allah buka hatinya untuk belajar. Semoga apa yang diimpikan dia menjadi kenyataan.


comey aje masa nie hehe...

Aqib macam biasa...bulan depan 2 tahun dah dia...