Monday, July 25, 2016

cerita macam-macam

Assalamualaikum.

Masih dalam mood raya nie... selamat hari raya semua. Mohon maaf kalau selama nie ada cerita2 saya nie ada yang terasa ke apa ke. Sesungguhnya cerita2 yang saya kongsikan kat sini semuanya cerita2 keluarga sahaja. Untuk saya ingatkan kembali memori2 lama bila dah tua2 nanti...sekarang pun dah tua sebenarnya, 41 tahun dah hehe...

Banyak cerita nak kongsi kat sini.  Masih berhutang cerita pergi Italy bulan 3 aritu. Cerita raya lagi, cerita rumah baru, cerita Nyah lelaki meninggal...Lama dah nak update blog nie tapi tak ada masa. Sibuk sangat. Dengan masalah rumah, suami lak tak ada kat sini. Akibat stress berat badan saya turun sampai 43 kg. Ramai orang ingat saya sakit! 

Alhamdulilah sekarang dah rasa ok sikit. Beratpun dah naik ke 48 kg. Makan pun dah berselera balik. Jadik takut lak asyik makan aje nanti berat naik mencanak lak hehe..... baju2 raya beli baru2 nie semua size kecik2... perasan dah kurus konon-kononnya kan, kalau badan naik jenuh nak beli baju baru...

Walaupun masalah rumah tak selesai lagi saya tak nak dah fikir sangat. Nak relax aje. Kalau tak nanti jadi stress macam aritu. Nak tumpukan segala tenaga semua pada anak2. Aisy nak amik UPSR dan Awatif PT3. Tak lama dah tu.. Suami kat sana pun tak senang hati gak sebenarnya. Tiap2 hari cal ingatkan anak2 belajar. Awatif saya tak risau sangat. Tak suruh pun dia memang dok belajar. Tidur lambat bangun awal dok belajar. Kadang2 kesian pulak tengok dia. Tak apa, susah sekarang senang kemudian. 

Yang saya dok susah hati nie si Aisy tu. Adik besar tu.... Kalau tak suruh belajar memang tak belajarla. Kalau tak main game dia tengok tv. Bila bebel2 kat dia mengamuk lak. Pagi2 nak pergi sekolah tu adoila...mencabar kesabaran sungguh! Ada aje alasan dia tak nak pergi sekolah. Masa awal tahun saya ada hantar dia tution malam. Bertahan sebulan dua aje sebab nak kena hantar pukul 8 malam, balik pukul 10 malam. Agak susah sikit sebab time Aqib tidur tu. Jadi saya amik personal tutor mai rumah. Sejam rm30. okla tu kan harganya..

Alhamdulilah sejak seminggu nie nampak perubahan sikap dia sikit. Nampakla dia belajar sikit. Semoga berterusan la hendaknya.. Awatif dulu dapat 5A. Masa Awatif tu saya harapla jugak 5A sebab tahu kemampuan dia. Tapi Aisy nie memangla saya harap kejayaan yang sama macam Awatif tapi kita sebagai ibu kita tahu tahap kemampuan dia. Apapun keputusan dia saya terima. Selalu doa agar dia terbuka hati untuk belajar....Bukan tak pandai tapi minat nak belajar tu tak ada lagi...





Mungkin sebab lama tak update blog kot, try banyak kali pun tak boleh nak upload gambar2. Cuba2 yang nie saja yang boleh. Gambar masa sambutan birthday Aqib yang setahun Februari lepas. Nanti dah setel nanti sambung balik cerita..