Friday, March 4, 2016

Aqib dah setahun

Assalamualaikum. Lama dah apdet blog. Dok jenguk jugak sekali sekala tapi tak ada kesempatan nak berceloteh kat sini. Memang tahu tak ada siapanya nak baca coretan merapu nie. Cuma untuk kenangan ajelah blog nie. Memang itu tujuan asal blog nie ada kan..

Rasa kejap aje kan masa berlalu sekarang. Tup2 dah bulan Mac 2016. Esok2 puasa, pastu raya, pastu dah masuk tahun 2017. Percayalah, masa sekarang rasa cepat sangat! Aqib pun dah setahun sekarang, Alhamdulilah, syukur.. 2 minggu nak setahun tu dia demam, batuk dan selsema. Seminggu jugaklah dia sakit. 3 kali jugaklah ke Klinik pastu try buat rawatan sonotron. Kali pertama buat masih tak baik. Ingat tak nak la pergi Ampang Putri, nak elak dia makan antibiotik yang kuat. Sebelumnya nie memang dia akan baik lepas makan antibiotik Ampang Putri punya. Takut la jugakkan. Jadi kalau boleh nak elak pergi Ampang Putri tu dan nak cuba rawatan alternatif lain. Kebetulan bila tengok fb ada nampak pasal rawatan sonotron nie. Bila tengok alamat yes ! dekat sangat ngan umah jadi terus cal buat appointment. Amik pakej 3 kali buat free 1 kali.

Kali pertama buat tak nampak kesan sangat. Mungkin sebab dah ada jangkitan kuman. Batuk makin teruk, tidur tak jerap, tak nak makan dan kurang menyusu, dan demam tak kebah2. Paling takut dia banyak diam aje. Selalunya dia bukan macam tu. Bukan Aqib la nama ya kalau tak merayap sini sana hehe.... Ibu pun tegur Aqib nie banyak diam aje. Takut pulak. Jadi esok pagi2 terus pergi Ampang Putri ngan PakTeh. Minga tolong PakTeh bawakan. Saya tak berani lagi nak drive tempat sibuk2 tu lagipun saya tak ingat jalan langsung.  Bila sampai sana tengok ya Allah ramainya budak2  sebaya dan muda dari Aqib alami sakit yang sama. Wad sampai penuh la. Mujuq Aqib tak kena warded. Dr  bagi injection antibiotik pastu buat neb, tepuk2 belakang dan sedut. Dr kata kalau dalam masa 2 hari tak baik lagi kena pergi semula. Alhamdulilah, lepas tu batuk dah makin kurang dan demam terus kebah. Time nak bagi makan ubat la susah sikit. Kena kuatkan fizikal dan mental kerana Aqib macam budak2 lain la kan, susah nak makan ubat! Kena kering hati suap jugak ubat tu walaupun  dia nangis air mata meleleh sambil tengok kita. Memang sedih tapi terpaksa! Setiap kali nak bagi makan ubat memang seksa, bukan kata kat anak, mak pun sama rasa terseksa!! Kesian anak ummi!!

Walaupun makan ubat dr hospital rawatan sonotron pun saya teruskan. Rasanya berkesan jugak. Lepas buat tu dia akan berak keluarkan lendir2. Banyak hari jugakla dia berak2. Lepas seminggu tu dia dah baik sepenuhnya. Makan dan menyusu macam biasa. Aktif la balik hehe... Tok tak larat balik nak dukung dia. Tapi tak apalah dia aktif ke, dok tak diam ke. Janji dia sihat. Tak mau la dia diam aje macam masa dia sakit tu!!

Bila dah sihat barulah ummi hepi nak sambut besday Aqib. Barulah ummi ada semangat nak buat besday party Aqib.. Buat simple aje pun. Walid tak ada kat sini so buat ala kadar ajelah. Tetamu adik beradik aje, tak ada orang luar pun. Masa kat Awatif dan Aisy dulu tempah kek bentuk satu. Masa Aqib kononnya nak kelainan, tak nak kek, nak buat pulut kuning. Ibu volunteer nak buat. Ok, hati senang dah hehe... Menu saya buat semua selera anak2. Yang mana anak2 dan anak2 sedara suka. Ayam bakar, makaroni cheese bakar, sushi, sandwich, puding cheese dan pusing herseys. Semuanya feveret budak2. Pulut kuning makan dengan gulai daging kakak masak. Majlis mula pukul 4 petang jadi tak adalah kelam kabut sangat pagi tu. Simple aje pun, suami cal suruh amik video masa majlis tu tapi sebab Aqib buat perangai tak nak pakai baju terus jadi kelam kabut. Saya tempah jubah khas untuk dia pakai masa besday tu tapi boleh pulak dia ngamuk2 tak nak pakai. Bila paksa jugak dia boleh tarik2 jubah tu sambil nanges kuat! Adoilah, anak ummi nie. Punca dia tak nak pakai baju sebab sepanjang seminggu dia demam saya tak bagi dia pakai baju. Senang nak jelum dia dan sapu minyak tropika kat dada & belakang dia. Mungkin dia dah selesa tak berbaju!!

3-4 kali cuba tak jalan jugak. Cuba pulak bagi dia pakai kemeja. Dia nanges jugak tapi bila pujuk2 dia ok. Lega! Tapi sayang jubah tu tak dipakai! Tak apalah, simpan raya la jubah tu!