Thursday, December 3, 2015

bercuti di Xian

Percutian yang tak dirancang. Tiba2 aje rasa macam nak ikut Nyah sekeluarga. Mereka memang dah plan awal. Saya sefamily aje last minit baru cakap nak ikut. 

2 tahun lepas pergi Beijing. Masa tu suami tak ikut kerana terikat ngan kerja. Tak boleh nak amik cuti. Kali nie suami ikut sekali yeay!!! Tak bestnya kakak tak dapat join kerana masa pergi tu belum cuti sekolah lagi. 

Percutian kali nie memang mencabar sikit eh! bukan sikit la, banyakkkkk!! Sebab ada budak kecik tu hehe.... Aqib jenis tak banyak kerenah, baik aje perangai dia cuma time nak pakai baju tebal dia buat perangai. Dia rimas kot pakai baju banyak2 lapis pastu tebal2 lak! Meragam setiap kali nak pakai baju!! Kita nie takutla dia sejuk mengigil ke apa ke. Aduhai la anak ummi nie...

Masa pergi Beijing dulu relax goyang kaki aje. Tengok Yan & Qilah masing2 ada anak kecik boleh kita geleng kepala. Letih tengok depa uruskan anak kecik. Alih2 time Xian nie kita pulak yang kena hehe... Yan pulak anak dah besar skit bila tengok kita ngan muka ala2 macam nak kata ha! dulu kak sayang kata kat kami, sekarang rasakan lah... penat hoiii!!! 

Stroller tak bawak. Harapkan carrier aje. Kat sini xdak masalah. Aqib enjoy ada dok dalam carrier tu. Masalah besaqnya kat sana. Ngan baju tebal dia manalah buat masuk dalam carrier tu. Muat pun ngam2 aje. Tak selesa untuk dia dan kita. Mengamuk sakanla dia bila paksa dia dok dalam tu sampai nyonya2 cina ingat kita nak dera anak. 

Time jalan2 seksa hoi!! Tu belum cerita bab nak makan. Setiap kali nak makan setiap kali tu lah dia nak tido la, nak menyusu la. Pengalaman bawak anak kecik bercuti - satu perkataan aje penat tapi seronok!! eh bukan satu dah 3 dah perkataan tu!

Saya tak shopping sangat pun. Kat Beijing dulu duit abis langsung. Kali nie kat Xian banyak bawa balik duit balik. Tak  sempat nak beli apa2. Penat dan letih uruskan Aqib. Lagipun Xian tak macam Beijing. Bukan tempat shopping sangat. Xian banyak tempat bersejarah.

Penat macamana pun kalau ajak bercuti lagi saya tetap akan bawa anak2! Tak best bercuti tanpa anak2. Awatif & Aisy dah besar cuma Aqib ajelah yang kena jaga lebih. Tak sabar nak pergi bercuti lagi. Pasnie kena kumpul duit, Korea tunggu kami datang hehe...

Nanti sambung lagi cerita pasal Xian..

kat airport, hari berlepas

ngan Yan

ngan Ibu





pakai baju nie yang buat dia selalu naik angin hehe..

Tak banyak gambar dalam fon saya nie. Dok dukung Aqib aje manalah ada masa nak bergambar. Gambar pun tak banyak sangat amik. 

Nanti sambung cerita & gambar lain kali.

Majlis Aqiqah & Cukur Jambul Aqib

Gambar2 sekitar majlis Aqiqah & cukur jambul Aqib. Masa majlis tu kalau tak silap Aqib baru 23 atau 24 hari. Seperti selalulah catering amik kat Nona Klasik. 

Sebelum mengandung lagi saya dah angan2 kalau ada baby nanti saya nak buat majlis aqiqah ada pelamin buai macam nie. Saya memang teringin dari dulu lagi. Alhamdulilah, tercapak gak impian di hati. Terima kasihlah pada suami yang banyak mengikut kehendak hati saya yang macam2...

Jom lah layan gambar2 dulu :-