Tuesday, August 25, 2015

Aqib 6 bulan

Lagi 2 hari genaplah Aqib 6 bulan. Rasa macam baru aje semalam dia lahir. Cepat sangat rasa masa berjalan. Pejam celik pejam celik dah 6 bulan. Janganlah cepat sangat besar Aqib. 

Aqib sekarang dah pandai meniarap. Pantang letak bawah dia akan meniarap. Tapi dia tak pandai nak baring balik. Bila lama2 nangis lah dia. Lenguh kot hehe... Comey aje tengok kelaku dia. Anak sendiri puji lebih2 lah haha...

Sekarang nie dia dah kenal saya. Kalau saya lalu depan dia tapi tak dukung dia mulalah buat mini konsert. Semua irama ada, dangdut, rock, zapin semua ada. Setiap kali nak amik hantar Awatif & Aisy sekolah saya tak berani nak lalu depan dia. Walaupun ibu tengah dukung dia pun kalau saya lalu depan dia tapi tak dukung dia mulalah dia nangis. Jadi setiap kali nak keluar saya akan keluar senyap2. Tak adalah nak bye2 ke dia. Macamlah budak besar kelaku dia tu.

Dengan ibu dia ok pasal dah duduk sekali kan. Ngan kakak pun dia ok gak pasal kakak selalu tidur rumah saya pada weekend. Dengan orang yang jarang jumpa dia macam nak tak nak tapi dia tak nangis kalaupun orang tu dukung dia. Tapi kalau time tidur dia ataupun time dia ngantuk dia cuma nak saya aje. Sapa2 dukung dia pun dia tak nak. Dia tengah tidur pun kalau saya bangun dia akan terjaga. Suami kata saya manjakan dia sangat. Biasalah kan anak bongsu....

Aqib nie suka senyum. Dengan sapa2 pun dia akan senyum aje. Bila acah2 marah dia buat muka sebek. Kalau nangis meleleh-leleh air mata. Sedih sangat la tu... Sejak umur 4-6 bulan nie semua benda dia nak masukkan dalam mulut. Pantang pegang apa2 pun dia nak masukkan dalam mulut. Tangan ummi pun selalu dia jilat la, hisap la.. Adoilah anak ummi... Lapar agaknya...

Saya nak tunggu dia genap2 6 bulan baru nak start bagi dia makan. Tak sabar sebenarnya. Last week dah beli dah barang2 untuk tu. Beli blender, steamer, mangkuk, sudu, dan bip. Semua dah ready dah... Menu pun dah ada. Sejak 2-3 minggu lepas saya dok google cari info pasal pemakanan baby umur 6 bulan. Walaupun nie anak ke 3 tapi sebagai ibu tak salah kita nak banyakkan lagi ilmu kita kan? Dulu2 lain caranya. Lagipun dulu saya tak kenal lagi dunia internet @ google2 nie. Masa Awatif & Aisy dulu genap 6 bulan aje saya dah bagi makan bubur nasi blender. Tak tau lagi puri apple ke, puri lai ke. Ingatkan dulu tak boleh bagi baby makan buah. 

Alhamdulilah, Aqib masih fully bf. Saya amalkan minum air longan kering dan kurma merah untuk milk booster. Kalau rasa2 macam susu macam kurang cepat2 saya minum seperiuk. Lepas minum tu Alhamdulilah rasa susu ok. Minum air kosong pun banyak jugak. Kadang2 tak lalu tapi sebab nak susu banyak telan aje lah. Kurma pun saya makan jugak. Nasi memang kena makanla kan? Jadi tak bolehla nak diet. Kena sabar dulu la. Tak apalah, gemuk pun gemuk la. Janji anak dapat susu secukupnya. 






Pampers dah tukar dari saiz S ke M. Berat last timbang 7 kg. Banyak baju dah tak boleh pakai. Ketat! Ibu dok bising saya suka beli baju kecik2 kat anak. 

Oklah, nanti sambung lagi la... 

No comments: