Thursday, December 3, 2015

bercuti di Xian

Percutian yang tak dirancang. Tiba2 aje rasa macam nak ikut Nyah sekeluarga. Mereka memang dah plan awal. Saya sefamily aje last minit baru cakap nak ikut. 

2 tahun lepas pergi Beijing. Masa tu suami tak ikut kerana terikat ngan kerja. Tak boleh nak amik cuti. Kali nie suami ikut sekali yeay!!! Tak bestnya kakak tak dapat join kerana masa pergi tu belum cuti sekolah lagi. 

Percutian kali nie memang mencabar sikit eh! bukan sikit la, banyakkkkk!! Sebab ada budak kecik tu hehe.... Aqib jenis tak banyak kerenah, baik aje perangai dia cuma time nak pakai baju tebal dia buat perangai. Dia rimas kot pakai baju banyak2 lapis pastu tebal2 lak! Meragam setiap kali nak pakai baju!! Kita nie takutla dia sejuk mengigil ke apa ke. Aduhai la anak ummi nie...

Masa pergi Beijing dulu relax goyang kaki aje. Tengok Yan & Qilah masing2 ada anak kecik boleh kita geleng kepala. Letih tengok depa uruskan anak kecik. Alih2 time Xian nie kita pulak yang kena hehe... Yan pulak anak dah besar skit bila tengok kita ngan muka ala2 macam nak kata ha! dulu kak sayang kata kat kami, sekarang rasakan lah... penat hoiii!!! 

Stroller tak bawak. Harapkan carrier aje. Kat sini xdak masalah. Aqib enjoy ada dok dalam carrier tu. Masalah besaqnya kat sana. Ngan baju tebal dia manalah buat masuk dalam carrier tu. Muat pun ngam2 aje. Tak selesa untuk dia dan kita. Mengamuk sakanla dia bila paksa dia dok dalam tu sampai nyonya2 cina ingat kita nak dera anak. 

Time jalan2 seksa hoi!! Tu belum cerita bab nak makan. Setiap kali nak makan setiap kali tu lah dia nak tido la, nak menyusu la. Pengalaman bawak anak kecik bercuti - satu perkataan aje penat tapi seronok!! eh bukan satu dah 3 dah perkataan tu!

Saya tak shopping sangat pun. Kat Beijing dulu duit abis langsung. Kali nie kat Xian banyak bawa balik duit balik. Tak  sempat nak beli apa2. Penat dan letih uruskan Aqib. Lagipun Xian tak macam Beijing. Bukan tempat shopping sangat. Xian banyak tempat bersejarah.

Penat macamana pun kalau ajak bercuti lagi saya tetap akan bawa anak2! Tak best bercuti tanpa anak2. Awatif & Aisy dah besar cuma Aqib ajelah yang kena jaga lebih. Tak sabar nak pergi bercuti lagi. Pasnie kena kumpul duit, Korea tunggu kami datang hehe...

Nanti sambung lagi cerita pasal Xian..

kat airport, hari berlepas

ngan Yan

ngan Ibu





pakai baju nie yang buat dia selalu naik angin hehe..

Tak banyak gambar dalam fon saya nie. Dok dukung Aqib aje manalah ada masa nak bergambar. Gambar pun tak banyak sangat amik. 

Nanti sambung cerita & gambar lain kali.

Majlis Aqiqah & Cukur Jambul Aqib

Gambar2 sekitar majlis Aqiqah & cukur jambul Aqib. Masa majlis tu kalau tak silap Aqib baru 23 atau 24 hari. Seperti selalulah catering amik kat Nona Klasik. 

Sebelum mengandung lagi saya dah angan2 kalau ada baby nanti saya nak buat majlis aqiqah ada pelamin buai macam nie. Saya memang teringin dari dulu lagi. Alhamdulilah, tercapak gak impian di hati. Terima kasihlah pada suami yang banyak mengikut kehendak hati saya yang macam2...

Jom lah layan gambar2 dulu :-





















Monday, November 23, 2015

Aqib 8 bulan

Entry lama terperuk dalam draft, sekarang Aqib dah nak masuk 10 bulan

Semalam genap Aqib 8 bulan. Alhamdulilah..Perkembangan dia :-
1) gelak dah bunyi hehe..
2) semua benda nak masuk mulut. kalau biar dia meniarap lantai @ carpet dijilat2 macam sedap sangat hai!!! la..
3) pantang nampak ummi!!
4) suka senyum
5) susah nak makan kalau itu memang makanan dia tapi kalau makanan kita orang besar nie bukan main mulut dia dok ngangga.
6) dah merangkak setapak dua.
7) ummi start ajar tidur buai kerana tok dan walid dok bising ummi asyik belek dia aje hari2 hehe....iyalah, dia suka ummi dok sebelah dia baring tdo ngan dia sekali. kalau macam tu lama dia tdo. ummi bangun aje dia akan terjaga. kalau tak ada kerja tak apalah. 
8) manja sangat.. maklumla anak bongsu hehe...
9) start letak dia dalam walker. dia kurang suka. mungkin tak pandai lagi kot!
 
Itu ajelah kot perkembangan dia 8 bulan nie. Berat 7.4 kg. Rasa macam berat dia kurang aje. Dah 8 bulan kot! Susah hati sangat dia tak nak makan. Kalau bagi makan biskut farley tu dia akan muntah. Dah 2 kali try bagi dia makan. Kesian teruk dia muntah. Pastu bagi makan bubur nasi + ayam, pun muntah gak. Ibu bising2 cakap perut dia tak boleh terima lagi jadi jangan paksa dia. Masa dia muntah baru2 nie rasa ketar dah. Muka pucat, badan macam dah lembik. Rasa nak nangis dah!! Mujur pastu tu dia ok. Alhamdulilah!! 

Dia minum susu badan ajelah. Saya risau takut susu saja tak cukup untuk dia. Iyalah, nak membesarkan? Budak lain makan macam2 dah. Dia pulak hanya bergantung ngan susu aje. Bawah 6 bulan oklah, nie dah 8 bulan. Ibu cakap anak buah saya Mustaqim tu dulu setahun baru start makan. Sekarang nie ok aje sihat dan membesar dengan jayanya hehe... Satu saiz dah ngan walid dia! 

Bila dengar ibu cakap macam tu rasa lega skit tapi saya masih nak mencuba lagi bagi dia makan. Tapi tunggu dulu sehari dua nie. 

Sejak 8 bulan nie Aqib suka betul tengok cartoon Pororo. Kalau nangis kuat dengar lagu Pororo terus diam! 

ralit tengok Pororo

bangun tidur tengok ummi nak amik gambar terus dia senyum

muka masam bila kena teman ummi hantar kakak ke sekolah. aritu tok & tok nek tak ada kat rumah kerana pergi teman wanteh amik umi nani

bila kakak panggil nama dia terus senyum..

pose tengah meneran hehe...

siap2 nak pergi airport amik tok. tok pergi Vietnam jalan2..

Tuesday, August 25, 2015

Aqib 6 bulan

Lagi 2 hari genaplah Aqib 6 bulan. Rasa macam baru aje semalam dia lahir. Cepat sangat rasa masa berjalan. Pejam celik pejam celik dah 6 bulan. Janganlah cepat sangat besar Aqib. 

Aqib sekarang dah pandai meniarap. Pantang letak bawah dia akan meniarap. Tapi dia tak pandai nak baring balik. Bila lama2 nangis lah dia. Lenguh kot hehe... Comey aje tengok kelaku dia. Anak sendiri puji lebih2 lah haha...

Sekarang nie dia dah kenal saya. Kalau saya lalu depan dia tapi tak dukung dia mulalah buat mini konsert. Semua irama ada, dangdut, rock, zapin semua ada. Setiap kali nak amik hantar Awatif & Aisy sekolah saya tak berani nak lalu depan dia. Walaupun ibu tengah dukung dia pun kalau saya lalu depan dia tapi tak dukung dia mulalah dia nangis. Jadi setiap kali nak keluar saya akan keluar senyap2. Tak adalah nak bye2 ke dia. Macamlah budak besar kelaku dia tu.

Dengan ibu dia ok pasal dah duduk sekali kan. Ngan kakak pun dia ok gak pasal kakak selalu tidur rumah saya pada weekend. Dengan orang yang jarang jumpa dia macam nak tak nak tapi dia tak nangis kalaupun orang tu dukung dia. Tapi kalau time tidur dia ataupun time dia ngantuk dia cuma nak saya aje. Sapa2 dukung dia pun dia tak nak. Dia tengah tidur pun kalau saya bangun dia akan terjaga. Suami kata saya manjakan dia sangat. Biasalah kan anak bongsu....

Aqib nie suka senyum. Dengan sapa2 pun dia akan senyum aje. Bila acah2 marah dia buat muka sebek. Kalau nangis meleleh-leleh air mata. Sedih sangat la tu... Sejak umur 4-6 bulan nie semua benda dia nak masukkan dalam mulut. Pantang pegang apa2 pun dia nak masukkan dalam mulut. Tangan ummi pun selalu dia jilat la, hisap la.. Adoilah anak ummi... Lapar agaknya...

Saya nak tunggu dia genap2 6 bulan baru nak start bagi dia makan. Tak sabar sebenarnya. Last week dah beli dah barang2 untuk tu. Beli blender, steamer, mangkuk, sudu, dan bip. Semua dah ready dah... Menu pun dah ada. Sejak 2-3 minggu lepas saya dok google cari info pasal pemakanan baby umur 6 bulan. Walaupun nie anak ke 3 tapi sebagai ibu tak salah kita nak banyakkan lagi ilmu kita kan? Dulu2 lain caranya. Lagipun dulu saya tak kenal lagi dunia internet @ google2 nie. Masa Awatif & Aisy dulu genap 6 bulan aje saya dah bagi makan bubur nasi blender. Tak tau lagi puri apple ke, puri lai ke. Ingatkan dulu tak boleh bagi baby makan buah. 

Alhamdulilah, Aqib masih fully bf. Saya amalkan minum air longan kering dan kurma merah untuk milk booster. Kalau rasa2 macam susu macam kurang cepat2 saya minum seperiuk. Lepas minum tu Alhamdulilah rasa susu ok. Minum air kosong pun banyak jugak. Kadang2 tak lalu tapi sebab nak susu banyak telan aje lah. Kurma pun saya makan jugak. Nasi memang kena makanla kan? Jadi tak bolehla nak diet. Kena sabar dulu la. Tak apalah, gemuk pun gemuk la. Janji anak dapat susu secukupnya. 






Pampers dah tukar dari saiz S ke M. Berat last timbang 7 kg. Banyak baju dah tak boleh pakai. Ketat! Ibu dok bising saya suka beli baju kecik2 kat anak. 

Oklah, nanti sambung lagi la... 

Friday, July 3, 2015

Aqib 4 bulan

Alhamdulilah, Aqib dah 4 bulan dah. Kejapkan rasa? 

Setiap kali sentuh bab umur dia mesti nak kena jugak cakap "teringat masa mula2 tau mengandungkan dia, teringat masa kena alahan teruk, masa dia dok tendang2 dalam perut, masa tengok dia pertama kali" ayat2 biasalah tu kan hehe..

Dah 4 bulan nie banyak akal dah. Pandai dah nak main2. Pantang tak ada orang depan dia mulalah nangis. Bab nak tidur nie dia demand skit. Nak tidur berdukung. Letak aje dia akan terjaga. Dia akan buat mini konsert dulu sebelum tidur. Ini kalau dia betul2 ngantuk lah.Tak tahu kenapa. Kakak saya selalu kata dah ngantuk tu tidur ajelah Aqib, kenapa nak nangis2. Ummi pun heran gak. Tapi selalunya dia baik aje. Malam2 pun ok dah sekarang. Lepas menyusu terus tidur aje. 

Oleh kerana saya dah biasa asyik dukung dia aje masa dalam pantang maka sekarang tanggunglah akibatnya hehe.... Dia suka sangat orang dukung dia. Tidur berjam2 pun xpa. Itu sebablah tangan saya nie selalu sangat lenguh dan kebas. Ibu selalu cakap saya nie dok kelebet (org utara cakap) anak, satu kerja rumah pun tak jadi hehe.... Selama 4 bulan nie ibu yang banyak tolong saya uruskan rumah. Dalam tak sihat pun ibu tolong gak. Tak terbalas jasa dan pengorbanan ibu...








Aqib dan tok - orang2 kesayangan saya 😄

cerita puasa dan shopping baju raya

Assalamualaikum..

Sedar tak sedar hampir 2 minggu dah kita berpuasa. Cepat sungguh rasa masa berlalu. Hari2 yang saya lalui rasa macam eh! dah pagi pastu eh! dah tengahari pastu petang pastu malam. Memang tak terasa. 

Teringat pulak keadaan saya masa bulan Ramadan tahun lepas. Saya dapat tahu saya mengandung dalam bulan puasa. Tahu2 terus alah tapi tak teruk sangat pada awalnya. Hujung2 Ramadan tu yang rasa teruk sampailah berpanjangan hingga ke raya. Kiranya raya tahun lepas macam tak raya. Banyak baring aje. Baju raya pun ada yang tak pakai lagi sampai sekarang. Iyalah, baju2 tu semua tak sesuai untuk bf anak. Kena tunggu 2 tahun kot baru boleh pakai baju tu hehe...

Tahun nie amat bermakna sambutan Ramadan kami sekeluarga tahun nie. Tu tak masuk bab raya lagi. Si kecik nie dah ada depan mata. Rasanya dok sibuk melayan dia kot sampai tak terasa masa berlalu. Sejak ada Aqib nie hai! lah... Saya masih lagi belum sesuaikan diri dan masa. Mungkin kerana saya terlalu habiskan masa bersama dia saya tak boleh nak balancekan buat kerja rumah. Buat masa sekarang bolehlah lagi enjoy kerana ada ibu dan mak. Esok ibu dan mak dah nak balik kampung. Jenuhlah saya nak uruskan Aqib sorang2 pastu nak uruskan rumah lagi pastu nak masak lagi pastu nak masuk keluar rumah amik hantar Awatif dan Aisy sekolah. Macamana lah nanti. Risaulah pulak takut tak terkejar nak buat tu semua. 

Suami ada cakap nanti bila ibu dan mak dah balik kampung kalau tak sempat masak untuk juadah berbuka beli aje. Suami dan anak2 pasal bab makan tak cerewet langsung. Nasi kukus pun dah cukup. Cuma untuk sahur aje saya plan nak masak simple2. Kalau ada orang jagakan Aqib saya boleh masak macam sekarang nie. Ibu dan mak tolong jagakan Aqib sementara saya masak. Ibu dan mak tak balik lagi saya dah rasa sedih. 4 bulan ibu dan mak dok rumah saya tentulah terasa nanti kalau mereka dah balik kampung. Lepas raya nanti ibu dan mak balik sini balik cuma tak duduk rumah saya tapi rumah kakak. Ibu kata gilir2 lah. Oklah!!!

Cerita pasal puasa nie bila time buka puasa time tu lah Aqib bangun tidur. Kalau tak tidur pun time Azanlah dia nak berbunyi. Macam tahu2 aje time tu orang tak peduli kat dia pasal sibuk nak makan hehe... Saya sekarang dah cekap makan guna sebelah tangan. Tangan sebelah lagi dok pegang dia. Makan pun laju2 sekarang. Ada anak kecik kan macam tu lah gayanya. Bergilir2 lah saya dan suami. Walau macam tu pun saya tak kisah. Rasa bahagia lagi. Apalah sangat semua tu kan?

Baru2 nie syarikat abg ipar berkerja ada anjurkan majlis berbuka puasa kat hotel PICC . Kakak tanya saya nak join dak. Cuma saya dan suami aje yang kena bayar. Awatif dan Aisy tak payah bayar kerana gantikan Mustaqim dan Robin. Saya apalagi on ajelah. Pantang diajak, biasalah tu..

Tahun lepas pun saya ada ikut jugak. Time tu belum tahu saya mengandung. Makan relax aje. Tapi tahun nie agak mencabarlah sikit. Makan tak boleh nak relax2 dah. Mula2 sampai Aqib ok aje. Tapi bila dia mengantuk dia akan meragam sikit. Biasalah baby kan. Bila dia dah tidur tu baru rasa relax sikit. Alhamdulilah, tak adalah dia nak nangis over2 sangat. Dia bagi peluang ummi dan walid makan kenyang2 hehe...

Bila tengok dia ok aje rasa macam boleh bawak keluar makan lagi nie. Rezeki lagi Alhamdulilah, sekali lagi ofis abang ipar buat majlis buka puasa kat hotel Marriot. Kali nie semua free tak payah bayar. Bila dah kata free tu laju2 lah balas mesej kakak kata ok kami nak ikut hehe.... Kali ke 2 pun Aqib baik aje perangai. Tidur walau bising2. Nangis kejap pasal lapar. Bila dah kenyang diam aje. Alhamdulilah.

Aqib kan fully bf. so pergi mana2 pun kenalah bawak dia. Dah merata dah dia ikut saya. Naik komuter pergi Midvalley, naik LRT pergi Sogo. Naik kereta jangan cakaplah kan. Kesian dia, dah ummi suka pergi shopping terpaksalah anak ummi ikut. Tambah2 nak raya nie kan..

Mula2 cari baju ummi dan kakak kat Bangi Sentral tu. Ya Allah ramainya orang. Sesak nafas ummi tengok orang ramai. Dahlah tak dapat baju, penat aje yang dapat. Esok tu pergi Sogo cari baju abang Aisy. Awal2 dah keluar rumah. Sampai2 Sogo ngam2 pukul 10. Elok aje Sogo baru buka. Ramai jugak orang tapi bolehlah nak jalan dengan bebas kat dalam tu. Kalau tak nak jalan pun susah. Dok berlanggar bahu ngan orang. Dah setel baju abang cari baju ummi dan kakak pulak kat bangunan sebelah maju junction tu. 

Sebenarnya baju saya dan Awatif dah beli cuma nak cari baju kurung aje. Tahun nie kami nak kelainan. Nak baju yang ready made. Sebelum2 nya beli kain tempah. Sekarang nie senang pasal saiz saya dan Awatif lebih kurang sama so tak ada masalah kalau nak cari size. Nak kelainan kononnya tapi beli macam biasa aje hehe.... Tak bolehlah nak glamer bagai pasal ada anak kecik. Tak sesuai nak bergaya lebih2 iya tak?

Sekarang nie baju raya semua dah setel. Baju kurung, baju melayu, baju raya ke 2 sampai raya ke 4 semua dah selesai. Cuma tudung aje belum beli lagi. Tak apa, itu senang aje. 

Baju Aqib awal2 saya dah beli. Geram tengok baju baby. Comey2. Baju budak pompuan lagilah comey. Mcm2 fesyen ada. Mujur Aqib boy kan, kalau tak parahlah poket walid hehe...

first time bawak Aqib naik LRT pergi Sogo. tidur aje dia dalam carrier tu. cuma masa nak balik tu dia dah rimas. nangis kejap. dah keluarkan dia dari carrier terus dia sampailah balik rumah. saja suami ajak naik LRT, takut jem @ tak ada parking. masa nie seminggu nak puasa rasanya.

masa nie kat Alamanda. misi cari baju raya gak hehe...

tidur aje dia dalam tu :)

masa nie nak naik komuter pergi Midvalley. suami2 tak mau ikut so isteri2 aje yang pergi hehe.... adik Najwa dr Kelantan datang KL untuk shopping baju raya Iman. masa nie Iman tak ikut, ibu tolong jagakan.

kakak pegang Aqib pasal saya dah lenguh satu badan. walaupun dia tak berisi sangat tapi bila duduk dalam carrier tu lama2 rasa bahu dan pinggang lenguh sangat. masa nak pergi tu Aqib berry. abis baju dan seluar dia. mujur saya bawa baju spare. kakak yang tolong salinkan dia dalam keadaan orang ramai dalam train tu. guna tisu basah. saya tak boleh nak tunduk2 kalau dalam kenderaan yang bergerak2. saya akan rasa pening dan loya. kalau tak cuci cepat2 dia akan mengamuk! alahai! Aqib, kenangan tu hehe....

ini kat PICC, majlis berbuka puasa yang pertama.

tudung saya yang senget, maklumlah ada anak kecik - alasan yang tak boleh blah hehe....

alahai! kenapa sebek tu anak ummi..dia malas nak layan ummi la tu. asyik nak bergambar aje tak habis2 ☺️

nie kat hotel Marriot. serius cakap kebanyakkan makanan kat sini kurang sedap. pilihan banyak sangat tetapi rasa kurang.

kami dah 5 sekarang 😊

lagi sekali... happy sangat 😄

sejak ummi bagi green light dukung adik pantang aje sekarang. kejap2 dukung adik sampai ummi naik seriau..

*** lama tak mengarang rasanya dah kelaut ayat2 saya nie. tak apalah, janji orang fahamkan ceritanya 😊