Friday, August 29, 2014

pengalaman alahan yang teruk

Kali ni saya nak bercerita pasal alahan. Saya ingatkan anak yang ke 3 nie kurang alahan saya tapi sangat meleset sangkaan saya. Saya mewarisi alahan yang teruk dari ibu dan mak. Semua mak2 menakan, sepupu2 perempuan kalau setiap kali mengandung memanglah kena harung alahan nie. Family saya tak kata alahan tapi kata mabuk! Orang Penang kan?....

Mak kata mungkin pasal jarak 10 tahun saya mengandung buatkan saya jadi lagi teruk. Sejak tahu saya mengandung melalui pregnancy test yang saya buat sendiri kat rumah, esoknya saya pergi klinik. Dr sahkan saya mengandung 4 minggu. Masa tu baru risau berapa banyak ubat yang saya makan gara2 sakit gigi tu. Tapi Dr kata tak apa. Jadi kurang sikit risau saya tu.

Masa baru tahu tu saya ok lagi. Masih keluar shopping beli baju raya. Lepas seminggu tu baru rasa sikit2 alahan tu. Tapi masih boleh bertahan. Seminggu lepas tu lagi baru rasa dah bahang2 ketibaannya hehe.... Air liur asyik melelah aje, kotak tisu dan plastik akan saya usung ke mana2. Sampai ke hari ini air liur tu tak hilang2 lagi. Mulut pahit rasa macam ada panadol dalam mulut. Dr kata selalunya minggu ke 16 baru hilang. Jadi kalau ikutkan lagi 4 minggu lah saya kena harung masalah air liur nie..

Raya tahun nie saya rasa macam tak raya. Tak ada makna raya. Saya hanya baring aje. Selera makan dah tak ada.  Sebelum raya saya minta doa banyak2 kat Tuhan supaya raya pertama nie bagilah saya kesihatan yang baik. Dan Alhamdulilah, raya pertama saya boleh makan sikit walaupun tak banyak. Saya dapat makan lontong dan dapat pergi beraya di rumah Makcik Hanim makan mee rebus. Raya ke dua saya pergi beraya di rumah Maksu Dah. Walaupun tak boleh makan nasi tapi saya rasa happylah sikit dapat rasa suasana raya. Malam tu bila balik rumah saya bleeding dengan agak banyak. Ibu dan mak suruh pergi Hospital malam tu jugak. Jadi saya dan suami pergi ke Klinik Lim untuk dapat surat rujukan pastu terus ke KPJ BM. Malam raya ke 2 saya kena bermalam di hospital. Saya dan kakak dah plan nak beraya di rumah family arwah ayah esoknya. Dah saya kena masuk hospital habislah plan kami. Esok paginya ibu dan kakak datang melawat. Nampaknya ibu dan kakak akan beraya tanpa saya huhu....sedihnya....

Alhamdulilah sejak masuk hospital bleeding dah stop. Mungkin saya banyak bergerak dan berjalan pada raya pertama dan kedua tu. Sejak kena masuk hospital tu alahan saya makin teruk. Saya dah tak boleh makan dan minum apa2 pun. Bau makanan pun saya dah muntah. Esoknya saya dah boleh balik. 

Bila sampai rumah saya rasa makin teruk. Muntah makin kerap. Saya lapar tapi tak boleh nak makan. Teringin nak makan macam2 tapi tak boleh nak makan. Bila makteh nak beli mee udang saya kirim mee udang. Bila nak beli char koew teow saya kirim tapi satu pun saya tak makan. Bukan tak nak makan tapi tak boleh makan. Saya nie kan memang jenis pemakan orangnya. Tolak kayu dan batu aje yang saya tak makan. Jadi bila dah jadi macam nie maknanya saya memanglah tak OK.

Bila dah balik rumah sendiri makin menjadi2 lah alahan nie. Makan minum langsung tak boleh. Air kosong kalau saya minum pun akan muntah balik. Malam2 makin teruk kerana perut laparkan? Jadi saya mulalah fikirkan makanan, bila fikir makanan pun saya akan muntah. Bayangkan tengah tidur mimpi makan saya akan terjaga dan muntah. Malam2 saya akan lembik. Siang saya kurang fikirkan makanan sangat. Saya rasa macam Tuhan tarik balik nikmat makan. Macam tulah saya rasa. Saya lapar tapi tak ada keinginan langsung nak makan. Bau makanan pun boleh buatkan saya muntah.

Berat saya turun mendadak. Dari 55 kg turun ke 47 kg pastu turun lagi 45 kg. Memang kuruslah. Suami dok kesian kat saya. Dia kata saya tinggal tulang aje hehe.... Sepupu2 saya kata suami saya over la tu hehe....

Ada sekali tu saya teringin makan wantan mee sup. Suami belikan tapi saya hanya pandang aje mangkuk mee tu. Teringin nak makan tapi tak boleh nak makan. Pastu terus rasa tak nak makan dah. Suami time tu tengok saya dengan penuh kesian hehe..... Barulah dia tau bukan senang tau nak mengandung. Saya kata kat dia abang kena ingat, nie pengorbanan saya buat untuk dia dan baby.  Lepas nie kalau sayang nak apa2, abang kena beli tau. Sempat jugak selit statement akhir tu hehe.....

Selain loya dan muntah, saya jugak sakit gastrik yang amat sangat. Dr kata angin dah naik ke perut. Memang sakit sgt2 kerana saya tak makan. Malam2 susah nak tidur. Dan sejak saya mabuk teruk nie memang saya kurang tidur. Malam susah nak tidur, siang pun tak boleh nak tidur.

Oleh sebab saya berterusan muntah tanpa makan dan minum badan saya lemah sangat. Nak berjalan dari katil ke bilik air pun mengigil2 kaki. Ada sekali tu saya terpaksa tunggu suami balik kerja baru boleh mandi pasal saya jadi gelap mata. Saya takut pengsan pulak dalam bilik air tu. Suami suruh saya duduk di rumah kakak, dia bimbang saya duduk sorang2 kat rumah tapi saya tak nak. Dahlah dia nak pergi Italy dah nanti. Saya nak duduk dengan dia.

Tengok keadaan saya teruk sangat dia pujuk saya pergi Hospital untuk masukkan air dalam badan. Dia kata nampak saya lemah sangat. Kulit pun macam kering macam air dalam badan kurang. Saya macam malas nak masuk hospital. Bukan apa, selama nie saya dok teman adik kat hospital, pastu mak, pastu ibu pulak. Jadi saya rasa macam nak elakkan masuk hospital. Saya dah jemu sangat2.

Tapi saya terpaksa, saya pun rasa badan saya lemah sangat. Saya pun ikut aje cakap suami. Suami kata masuk air aje pun so pergi Annur Bangi aje pasal dekat. Kalau nak pergi Ampang Putri jauh. Susah dia nak tengok ke apa ke. Saya ikut ajelah. Jadi bila sampai sana memang sah2 lah kena warded. Bilik single penuh so saya terpaksa share bilik - satu bilik 5 orang. Masa baru sampai tu tak penuh orang tapi esok tu mulalah penuh bilik. Sebelah saya orang baru bersalin. Malam tu saya tak boleh nak tidur pasal dengar tangisan baby. Bukan saya nak merungut ke apa ke, saya memang suka baby tapi dengan keadaan saya yang kurang sihat tu saya jadi stress sampaikan darah saya naik. Esok tu ada lagi baby baru masuk dan sorang tengah tunggu nak bersalin. Saya tiba2 jadi stress sangat. Tak tahu kenapa. Bukan saya marahkan orang bersalin tu - saya suka baby. Setiap kali nak pergi toilet mesti saya terintai-intai nak tengok baby kat sebelah. 

Tak tahu kenapa stress. Di tambah pulak dengan masalah jarum drip kat tangan saya. Tangan saya jadi bengkak sangat. Air kadang2 tak jalan. Setiap kali nurse pintal tiub air tu supaya air berjalan sakitnya bukan main sampai saya menjerit sikitlah. Sayakan selalu jugak masuk wad kerana dah 6 kali operate kan tapi tak pernah alami masalah nie. Last2 nurse terpaksa cabutkan jarum tu dan saya kena cucuk sekali lagi. Sebelum nurse nak cucuk saya mula rasa tak senang duduk. Ditambah pulak suami kata adik tak sihat. Badan dia kena gatal2 - allergi Dr kata. Puncanya main kucing masa kat kampung raya baru2 nie. Dengan alasan tu saya minta nak balik. Saya pujuk nurse minta kat Dr saya nak balik pasal ingatkan kat anak. Masa tu darah saya naik so boleh cakap kata saya stress pasal ingatkan anak hehe... Bohong sunat!

Mujur Dr bagi balik dengan janji kalau saya makin teruk kena masuk hospital balik. Bila sampai rumah kakak saya rasa saya muntah macam tak ada perubahan apa2. Tapi fikiran saya agak lapang. Saya tenang aje walaupun muntah teruk. Esok tu saya tak tahan - minta kakak tolong hantarkan saya kat klinik rumah kakak. Dr pagi sampai malam saya kena duduk kat klinik tu untuk habiskan 2 botol air. Lepas tu saya rasa ok skit. Malam tu baru boleh sembang sikit ngan ibu dan kakak.  Tapi saya masih tak boleh makan dan minum.

Lepas 3-4 hari saya teruk balik sampai muntah darah. Tak pernah sebelum nie saya muntah darah. Masa Awatif dan adik pun saya tak pernah muntah darah. Mula2 saya diamkan aje tapi tiap2 hari saya muntah darah sampai saya boleh rasa dan bau darah tu. Saya jadi takut terus bagitahu suami. Lepas suami tahu haruslah dia nak bawa saya ke hospital. Saya dah jadi fobia nak masuk hospital bila kenang pengalaman saya kat Annur. Bukan Dr dan nurse tak bagus kat sana ya tapi mungkin saya tak serasi dengan situasi kat sana.

2-3 hari jugaklah suami dok pujuk saya - akhirnya saya mengalah bila saya rasa tak bermaya sangat. Saya tetapkan syarat supaya saya nak pergi ke Ampang Putri dan nak suami temankan saya.Sebelum nie saya memang bersalin kat Ampang Putri. 5 dari 6 operation saya dibuat di Ampang Putri. Jadi rekod sejarah perubatan saya memang semua kat sana.

Masa saya bersalin kat Awatif saya pilih Dato' Dr Jemilah. Masa tu dia belum Dato lagi. Masa adik pun sama tapi masa nak bersalinkan adik Dr Jemilah sibuk so dia serahkan saya kat suami dia Dr Ashar. Setelah 10 tahun semua dah berubah. Bilik Dr pun berubah langsung. Saya masih kenal pembantu Dr Jemilah dulu yang sekarang jadi pembantu Dr Ashar. Dia kata dari nama saya dia ingatlah sikit2. Dr tanya kenapa amik masa 10 tahun nak mengandung balik. Saya cakap dulu memang plan nak 2 anak aje tapi sejak 4-5 tahun nie terasa nak tambah sorang lagi. Dr kata sebab itu dia tak nak "ikat" pada pasangan muda kot2 berubah fikiran macam saya dan suami. 

Lepas check semua saya pun kena masuk wad. Kali nie bilik share 2 orang. Orang sebelah saya kena lelah. Dia kesian kat saya bila tengok saya berulang alik ke toilet untuk muntah. Kejap2 dia kata kesian. Saya masih tak boleh makan dan minum. Esok tu dia boleh keluar, digantikan boleh dengan orang lain tapi penyakit yang sama. Esok tu tiba2 dia kena tukar bilik ke single. Saya pun hairan kenapa dia baru masuk dapat bilik single sedangkan saya dah banyak hari masuk tak dapat lagi. Saya tanyakan sorang hurse tu dia kata bilik saya dah ada cuma tunggu orang nak keluar. Sepatutnya semalam dia dah keluar tapi atas sebab2 tertentu dia tak boleh keluar lagi. Saya pun ok ajelah. Malam tu ada orang baru masuk sebelah saya. Melalui perbualan dia dengan nurse saya dapat tahu dia pun alami keadaan yang sama macam saya. Esok pagi tu saya tanya dia berapa bulan dah. Dia cakap dia dah 4 bulan tapi masih alami alahan yang teruk. Sejak tu saya terus insaf. Saya baru 10 minggu masa tu tapi dah hilang sabar, merungut dan mcm2  tapi dia dah 4 bulan masih alahan teruk lagi. Sejak tu saya makin redha dengan keadaan saya. Makin sabar dengan dugaan Allah. 

Kalau sebelum nie saya dok bandingkan dengan orang yang tak ada alahan. Dok jeles kat depa, bestnya depa tak dak mabuk apa. Tapi sejak kejadian tu saya rasa saya kecil sangat. Mak ada kata itu habuan masing2. Allah nak bagi. Mungkin ada rahmat dan kelebihan yang Allah nak bagi pada saya dengan bagi alahan yang teruk. 

Masa di Ampang Putri saya kena masuk air 30 botol. 5 hari saya kat sana. Bila balik baru saya rasa bertenaga. Lepas 2-3 hari keluar hospital saya dah boleh makan sikit. Mula2 makan nasi lemak 4 mulut, esok tu tambah lagi 10 mulut, esok tu tambah lagi sampailah setengah nasi lemak saya boleh makan. Semalam saya dah boleh habiskan sebungkus nasi lemak. 

Sekarang nie keadaan saya dah bertambah baik. Dah tak muntah. Cuma akan muntah bila gosok gigi. Itu memang tak boleh nak elak la kan? Selera makan pun dah ok, boleh makan nasi dah. Tapi tak bolehlah makan banyak sekaligus. Makan sikit2 lah. Saya makan apa saja yang saya teringin nak makan. Mula2 saya makan nasi kandar udang besar. Pastu makan makanan Korea. Malam nie saya teringin nak makan steak. Esok nak makan steamboat. Memang berderet list apa yang saya nak makan hehe... Sementara suami ada kat sini. Lagi berapa hari aje pun saya boleh bermanja dengan suami. Hari Isnin nie dia nak pergi Italy dah. Saya takut nanti saya yang lebih nangis dari anak2 nanti hari Isnin nie :)\

Saya akan duduk di rumah kakak selama suami kat Italy. Sedihnya bila fikir huhuhu.......

Sekarang nie pulak saya bleeding lagi. Dr suruh banyakkan rehat. Mudah-mudahan saya dan baby sihat mulai dari sekarang sampailah bersalin nanti. Tarikh jangkaan bersalin saya 19hb 3 tahun depan tapi memandangkan saya czer jadi Dr kata kena awalkan 2 minggu. Jadi mungkin awal bulan 3 lah kan. Suami saya memang nak sangat anak lahir awal tahun. Awatif lahir bulan 8, adik pulak bulan 10. Nampaknya impian suami akan tercapailah jugak, InsyaAllah....

Paling seronok bila tau saya mengandung selain suami ialah anak2. Awatif dan adik seronok sangat2. Awatif nak adik perempuan, adik nak adik lelaki. Saya dan suami tak kisahlah perempuan ke lelaki janji sihat dan comel :) Anak kakak jeles sesangat bila dapat tau saya mengandung. Balqish dan Robin asyik pujuk kakak mengandung jugak. Adik cakap kat Robin kena selalu doa lepas sembahyang. Adik selalu doa itu yang Ummi adik mengandung. Kakak kata kat anak2 dia anak saya tu macam adik depa jugaklah. Jagalah anak saya macam adik depa hehehe... 

Teringat masa anak2 kecil - rasa macam kejap aje depa nie besar. 




Oklah, dah banyak saya bercerita. Macam ada banyak lagi nak cerita tapi tak tahu tiba2 terus hilang. Saya dah tahan nie duduk lama2 atas kerusi. Satu badan dah sakit. Rasa macam nak termuntah dah dok menaip nie dari tadi. Perut saya nie kalau orang tengok macam dah 5 bulan padahal baru 3 bulan. So kalau jalan sikit pun dah mengah. Turun naik tangga kat dalam rumah sendiri pun boleh termengah-mengah tau!! 

Ingatlah - dah tua2 mengandung nie macam2 hal hehehe.....

4 comments:

Anonymous said...

Sama sy alahan teruk macam Puan keluar masuk wad je..sekrg allhamdulilah ah boleh mkn...

tiga lalat said...

Salam. Hee semoga semuanya selamat.

Anonymous said...

blh tahu x bile alahan berhenti?

Unknown said...

Saya mengalami alahan ... saya pon rasa mcm puan suka bandingkan kwn2 yg tak alah dgn saya ... skrg masih dlm alahan kekadang menangis tak tahu nape rasa sedih sgt ... semoga saya kuat semangat lalui ujian ini ... dan alahan saya cepat beransur ... sbb saya takot bila nak muntah sbb sakit urat2 perut ... alhamdulillah ujian allah bg ... #keepcalmandstaystrong