Friday, May 23, 2014

aigoo! berangan aje :)

Tiba2 rasa nak update blog sangat2 hari ni. Bukan selama ni tak ingat, ingat cuma kadang2 tu rasa malas. Bila dah angin rajin datang, tak ada idea pulak. Macam tu lah keadaannya sampailah ke hari ini. Hari ini aje tiba2 rasa semangat nak update blog,  mujurlah masih ingat pasword :)

Tujuan utama buat blog ni dulu untuk beritahu ibu dan family kat sini perkembangan saya sekeluarga kat negeri orang. Memanglah selalu cal tapi bila cerita kat blog lagi detail ceritanya. Tapi bila dah pindah sini selalu jumpa jadi rasa macam dah tak ada tujuan dah blog nie. Makin lama makin hilang mood nak berblog. Tambahan pulak sejak duduk sini saya makin sibuk mengalahkan orang kerja ofis hehe.... :)

Diam tak diam, hari ni genap dah setahun saya berpindah ke Bandar Seri Putra nie. Rasa macam alahai! sekejapnya dah setahun. Rasa macam tak percaya pun ada jugak. Sejak duduk sini apa yang saya inginkan sejak berkahwin dengan suami 14 tahun yang lalu telah termakbul. Ibu dan mak dapat duduk lama2 rumah saya, selalu jumpa dengan kaum kerabat di sini dan saya dah jarang dipinggirkan kalau ada apa2 aktiviti hehe.... Iyalah, kalau dulu apa2 pun saya yang last yang tau ataupun nak pergi mana2 pun saya aje yang tak pergi pasal duduk jauh kan? Tapi sekarang nie Alhamdulilah, duduk dekat ngan family nie seronok jugak. Walaupun orang kata duduk dekat nie senang nak gaduh tapi tak kira jugak, gaduh pun gaduh lah, adik beradik mana boleh gaduh lama2 kan? :)

Cuma satu aje yang saya tak buat - dulu sebelum pindah sini suami selalu ejekkan saya, mesti saya nak ke Jaya Jusco setiap minggu. Sekarang terbukti apa yang suami saya kata tu salah! hehe..... Betul, mana ada ke JJ tiap minggu, sebulan sekali nak pergi pun susah!  Sejak pindah sini suami asyik penat aje. Maklumlah banyak cabaran dan dugaan berkerja di bandar besar nie. Kesian dia! Stress memanjang aje. Saya tak naklah stresskan dia lagi ngan dok ajak dia pergi JJ di hari minggu yang mana dia nak rehatkan?Cuma kadang2 ajelah ajak dia ke Alamanda yang tak jauh sangat ngan rumah. Kalau JJ tu jauh dan jalan sure jem aje. Bukan saya tak boleh nak ke Alamanda drive sendiri tapi saya tak biasa lagi @ seriau pulak.

Kalau kat Kemaman, drive sebelah mata pun ok! hehe.... Ceruk mana pun kita redah aje. Tempat kitakan? Dululah, sekarang tak dah...Saya rindu sangat Kemaman. Rumah Kemaman dah ada pembelinya. Minggu depan kami nak balik Kemaman untuk kemas barang2. Katanya awal bulan depan pembeli baru nak masuk. Eh! rasa sedih pulak tetiba....

Nampaknya kena hold dululah projek nak beli rumah. Nak kena buat kira2 dulu. Sebenarnya kami duduk sini tak lama, tahun 2017 kena pindah Johor. Duduk Johor insyaAllah sampai suami pencen. So kat Johor kena beli rumah pasal duduk lama kan. Rancangnya nak beli rumah kat sini yang biasa2 aje. Mudah cerita rumah yang senang untuk disewa ataupun dijual bila kami pindah Johor nanti. Tapi bila tengok harga rumah sekarang kecut perut. Yang biasa2 pun harga sampai rm500-rm600 ribu. Bawah rm300 ribu tak jumpa dah...



Harga banglo macam kat Kemaman berjuta harganya. Tak mampulah kami nie yang kerja makan gaji je.. Itupun suami aje yang kerja, si isteri goyang kaki kat rumah aje :)

Walaupun rumah sewa tak sama macam rumah sendiri, nak tak nak kenalah juga kemas dan hias ngan cantik. Tapi kat bawah nie semua gambar lama. Saya dah tak rajin dah macam dulu. Membeli barang perhiasan rumah pun dah banyak kurang dah. Banyak kali dah pergi Romantika tapi tak beli apapun. Tebal sungguh iman sekarang nie hehe... Kalau dulu hai! Sure borong sakan tambah2 sekarang nie koleksi cupcakes makin banyak kat Romantika. Tak apalah, kita duduk senyap2 aje dulu. Biar orang lain yang membeli, kita nengok aje ya :) Sekarang nie saya nak kumpul duit untuk pergi melancong. Sejak balik dari Beijing saya dah rasa seronok nak berjalan2 makan angin kat negara orang. Lepas nie kalau ada rezeki nak ke Korea pulak. Angan2 aje dulu tak salahkan? Anak2 Ummi,  kita berangan dulu pastu mimpi malam2 kita dah ada kat Korea ya, santai2 kat Pulau Nami @ Jeju sambil makan kimchi hehe... Bila nak jadi kenyataan tu kita berserah aje :)








Mungkin lepas nie ada banyak entry baru kot :)

No comments: