Friday, April 20, 2012

kelas make-up

Sebenarnya dah lama saya teringin nak belajar make-up. Bukan untuk nak make-upkan orang tapi saja2 untuk pengetahuan diri sendiri. Sebelum kahwin dulu dah rasa nak belajar tapi peluang dan kesempatan tu tak ada. Seminggu sebelum adik masuk hospital saya ada pergi satu spa ni untuk mandi sauna @ wap dan berurut. Masa tengah berurut tu lah tahu yang tuan punya spa yang saya panggil Kak Zie ni ada buat kelas make-up. 

Bila tahu tu terus cakap ngan Kak Zie kalau dia buat kelas nanti tolong bagitahu saya. Saya berminat nak join tambah2 bila dengar bayaran kelas dia lebih murah dari yang saya survey kat tempat lain sebelum nie. Sepatutnya saya join kelas tu last week tapi sebab adik baru keluar hospital jadi saya tunda ke minggu ni. 

Anak2 terpaksa saya bawa sekali pasal hari Jumaat kan? Kalau hari Sabtu boleh tinggal kat suami. Tadi saya tak boleh nak bagi tumpuan masa cikgu ngajar pasal anak2 buat perangai. Geram betul bila ingat balik. Kalau kecil tu lain lah, ini dah besar! Bila ingat balik tadi rasa mendidih aje darah nie!!!

Tapi nak salahkan budak2 tu tak boleh jugak pasal depa tu boring - iyalah dari pukul 9.30 pagi tadi sampailah ke pukul 6 petang. Kalau tak bawa kang, nak tinggal kat siapa pulak? Kelas tu buat hari Jumaat aje, hari lain tak boleh.

Yang datang belajar tadi 4 orang aje - sambil2 dapat ilmu tu boleh jugak dapat kawan baru. Part paling best tu depa ingat saya ni muda lagi - cakap umur 37 tak percaya! Depa ingat umur saya dalam lingkungan 27 ke 29 tahun!! he..he... Sampai sekarang saya asyik tersenyum sampai ke telinga - gara2 orang kata saya nampak muda ha..ha..ha... Perasan? Memang pun he..he..he.. (tak sedar diri dah tua - lagi 3 tahun aje nak sampai ke angka 4)

Tadi saya yang paling tua - yang lain2 tu pangkat adik2, muda2 lagi! Mereka semua bekerja tapi belajar memang untuk buat bisnes - make-up pengantin atau dinner. Terbalik pulak saya yang tak bekerja tapi belajar untuk suka2 aje! Sebenarnya kan minat yang penting - make-upkan orang ni perlu ada minat! DAN bakat jugak! Tangan saya nie keras! Mungkin pasal kali pertama kot - saya rasa kekok sangat nak pegang berus! Cikgu kata make-up ni nak kena buat selalu - baru boleh make-up cantik2!

Last saya make-up ala2 artis nie masa saya kahwin 12 tahun yang lepas. Lama tu kan? Tadi masa lepas make-up tu rasa macam alahai!!! teringat zaman muda2 dulu! Tang muka tu dah ok tapi bila tengok body alamak! baru sedar diri dah tua! he..he..  Lepas make-up diri sendiri - basuh muka bersih2 kemudian make-upkan kawan pulak. Lepas tu kawan make-upkan kita. Saya sempat make-upkan kawan tapi bila kawan baru 40% make-upkan saya - suami call tanya dah balik ke belum. Ada orang nak ukur kabinet dapur nak datang petang ni. Nak cancel dah tak boleh pasal dah janji nak datang dari last week lagi dah. So kenalah cepat2 balik, suami pulak tak ada kunci rumah. Masa bincang ngan orang tu tadi saya malu2 jugak pasal make-up tak habis he..he.. Lantaklah kan? Janji suami cakap cantik bila saya tanya tadi! Kalau tak tanya ada ke suami nak cakap cantik?? Em..em... jangan haraplah! he..he..
sebelum

selepas - make-up sendiri - sesuai untuk pergi kenduri - siap pakai bulu mata palsu lagi!

kawan2 baru

kat sebelah saya tu lah cikgunya!

sebelum

selepas - make-up ni sesuai untuk pergi dinner atau majlis2 special - ini saya yang make-upkan - cantik tak? pandai tak saya? he..he..

tang mata tu yang mahal!!!

2 comments:

bidadarindu said...

Ya Allah kak Sayang,sebijik macam muka yong...he he he...

rositahmdzain said...

Qilah kawen nanti syg boleh make-up kan..