Monday, October 24, 2011

penat lagi!

Nak dekat pukul 2 pagi dah tapi saya masih sorang2 kat dapur membongkok membuat apam mekar. Pinggang rasa macam nak tercabut dah!! Lenguh bukan main! Ingatkan taklah letih sangat kalau tak buat kek tapi rasanya makin teruk kot! Baik buat kek senang sikit! 

Bila adik dah besar dan baca ni  nanti - adik kena ingatlah Ummi buat semua ni untuk adik ya! Penat macamana pun demi adik Ummi sanggup! Lain kali jangan nakal2 & dengar cakap Ummi & Walid tau!!

Sambung balik cerita pasal apam mekar nie. Ini adalah menu ke 3 yang saya buat hari ini. Yang pertamanya blueberry & strawberry cheese tart, kemudiannya apam dot dot dan inilah last penutup untuk malam ni. Saya start masuk dapur tadi dalam pukul 1 tengahari.

tart shell yang belum dibakar

macam2 rupa ada - maklumlah orang yang buat nie kerastangannya he..he.. yang hitam sikit tu pasal ralit dok melayan tetamu dari rumah anak2 yatim minta derma

strawberry cheese tart - rupa boleh tahan sikit kot! he..he.. ampunlah! bilalah tangan nie nak kreatif macam orang lain!

blueberry cheese tart 

zoom sikit - panas2 makan sedap! Awatif sekali makan 2 biji! saya tak buat banyak - rasanya dalam 70 biji kot! tak larat nak buat banyak2! sakit pinggang! lepas ni kalau orang suruh buat tak nak dah! rasa serik sangat!

zoom lagi dekat

gula2 

gula2

Awatif menolong Ummi sambil baca buku - buku sentiasa ada kat sebelah tapi.......!!

antara gula2 yang dibeli

dari dulu saya suka hiaskan gula2 macam gini

cantik tak? kalau budak2 tengok mesti tertarik kan??

zoom dekat sikit!

bekas untuk buat apam dot dot & apam mekar

apam dot dot - blueberry filling

apam dot dot oren filling

apam dot dot strawberry filling


p/s:- mudahan esok tak hujan!! Amin!!

3 comments:

bidadarindu said...

Nak tiru la style letak gula2 tu birthday cinta nnt....he he...

Kaz said...

Memang Fizin hebat,ina tak tau nak cakap apa dah. Kagum sungguh dgn Fizin.

Hafidzin said...

Bidadarindu - boleh, no problem. Nanti masa besday cinta ambil lah gambar byk2 - boleh gak lepas rindu! kami tak boleh pergi...sedihnya!!! teringat betul kat dia - gajah gelek2 he..he..

Ina - mana ada hebat Ina - tu tengok apam dot dot tu macam tak jadi aje - ada pulak lubang2 kat atas tu! he..he.. cheese tart fizin tu pun tak macam orang punya! sememeh semacam aje he..he..