Monday, October 31, 2011

dapur berasap, berat badan makin menambah!

Sejak dapur berasap aje akhir2 nie (maksudnya saya rajin masak tiap2 hari he..he..) berat badan saya makin bertambah. Itu yang buat saya malas nak masak tu! Bukannya sebab saya masak tu sedap sangat tapi memang kalau dah masak tu tiba2 aje asyik rasa lapar. Rasanya berat saya dah naik berkilo-kilo nie - pakai seluar semua dah ketat! Perut tu membuncit aje he..he..

Sebenarnya cari alasan aje tu! Kalau tak masak pun memang berat badan naik jugak! he..he.. Tapi kan saya rasa musim hujan sekarang ni penyebab jugaklah yang membuatkan badan saya bagai dipam-pam. Dari pagi hujan aje pastu bersambung sampai malam. Bila dah hujan kan sejuk aje, bila dah sejuk tu asyik rasa lapar ajelah. Kadang2 tu malam2  rasa lapar sangat boleh buat telur setengah masak sampai 2 biji - pastu makan ngan roti. Sedap!! he..he.. Saya ni kalau pasal bab makanan, semuanya sedap! Tak ada benda yang tak sedap he..he.. Malam ni makan nasi sampai 2 pinggan - lauknya taklah hebat sangat - ikan terubuk goreng, sayur kobis air pastu sambal kicap.  Itu aje tapi makan bukan main selera! Awatif dok komplen kata semuanya rasa tawar tapi Ummi rasa sedap aje he..he..

Kat berita TV3 pun ada cakap hujan akan berlarutan kat Pantai Timur ni sampai bulan 3 tahun depan. Cuaca hari ini kat Kemaman - pagi2 hujan. tengahari hujan sikit, pastu panas kejap, petang mendung, malam hujan balik.  Nak keluar pun malas betul time hujan2 nie. (Sorry ya Ikin - dari minggu lepas janji nak bank in tapi sampai sekarang tak buat lagi. Ingat malam ni nak pergi bank in tapi adik pulak macam tak sihat aje. Kesian pulak nak bawa dia keluar hujan2 nie. Takut nanti makin teruk pulak. Esok kakfizin bank in ya!)

ni macaroni cheese semalam - yang segera punya -  cuma tambah udang, fresh milk & air - anak2 tak suka - cakap rasa cheesenya  tak sedap -  warnanya pun tak menyelerakan kan?? lain kali nak kena buat sendiri lah!

muka muncung adik pagi tadi - dia tak sihat sangat tu - bila nak maghrib aje dia mula tak sihat - tak mahu makan, malam ni tak makan apa2 pun - susah hati betul ngan dia nie!

sejak musim hujan ni tiap2 hari pergi sekolah pakai sweater - dia kata kat dalam kelas sejuk!

hari ini start exam balik setelah 2 hari tak exam - bila exam pakai beg kecil aje - beg angry birds ni beli kat Padang Besar, Perlis masa pergi lepas raya aritu - rm25 - hutang kat Uda tak bayar2 lagi. Uda ingat tak hutang tu lagi?? he..he..he..

rupa dari luar - makanan petang saya & Awatif - adik makan 4-5 suap aje - Ummi yang makan banyak - abis? macamanalah anak Ummi tak makin mengecil, Ummi pulak makin berisi!!

rupa dari dalam - letak pisang kemudian letak sos coklat - sedap! terangkat habis! kena makan masa panas2 baru umph!! beli pastry segera pastu goreng tanpa minyak jap - dah masak letak pisang ngan sos coklat.

1 comment:

ikatankasihku said...

eh tak pe kak, ikin paham..
ikin pun memang tak sempat nak pos kan semalam...

*sekarang musim ujan, sian adik tak sihat..semoga dia cepat sembuh yer....