Wednesday, May 4, 2011

Kerteh & Paka

Aktiviti hari ini jalan2 ngan Norly. Mula2 singgah kedai Kak Timah kat Kerteh, Norly nak beli carpet. Kesian Kak Timah - banyak perabot yang rosak akibat banjir bulan lepas. Keadaan dalam kedai agak tak tersusun. Nak buang mungkin sayang, nak jual kat orang takut tak puas hati ke apa ke. Itulah risiko orang berniaga kan? Kak Timah nie memang sempoi orangnya - jenis tak berkira! Senang nak berurusan ngan dia!


Pastu terus pergi Romantika kat Paka. Ini kali ke 2 saya sampai ke Romantika. Cawangan Paka ni baru buka dalam sebulan so ramai la yang datang. Bukan orang perempuan aje yang minat malah ada Pak Haji datang sorang2 aje borong barang2 English nie! Dari gayanya tu memang boleh nampak dia minat habis! Satu2 benda tu dia belek bukan main lama!


Tujuan utama saya pergi Romantika tu pertama nak temankan Norly yang pertama kali pergi dan keduanya nak cari cenderahati untuk bawa pergi Hi-tea nanti. Kat rumah dah budget dalam rm50 aje tapi bila sampai sana tak ingat apa2 dah padahal duit bukannya banyak sangat pun! He..he.. Tu pun banyak dah sabar & tahan aje nafsu nak membeli!!


Pasal baru buka sebulan so memang ada promosi murah2 - frame gambar yang biasanya rm50 turun sampai jadi rm15! Barang2 hiasan kaca ada yang rm2, rm3! Memang banyak yang murah2! Rambang mata nak memilih! Kalau ada seribu kat tangan memang best he..he..


Kedai Kak Timah, Kerteh.






Romantika, Paka.







Lepas dah selesai semua urusan - singgah Mesra Mall. Anak2 pesan donut Big Apple & cheese burger dari Burger King. Pastu tengok2 baju hitam kot2 ada yang berkenan - jalan2 tup2 - ternampak satu blaus nie. Rasa macam berkenan aje he..he.. Bila try rasa macam ok aje tapi lepas nie nak kena diet habis-habisan pasal baju nie memerlukan badan yang amat slim he..he.. Masih ada lagi 2 minggu untuk saya berdiet. Lepas beli baju tu terus balik rumah! Sampai rumah dalam pukul 2.15 - rehat kejap pastu pukul 3 keluar lagi ambil anak2 sekolah.


Terima cal dari Mekah masa tengah taip nie - Alhamdulilah semuanya sihat - sempat tanya Uda, ibu dah beli jubah ke belum, Uda kata jubah untuk anak, menantu & cucu malah besan dah siap beli pun kat Madinah! he..he.. Tak sempat cakap ngan ibu pasal Uda tak sebilik ngan ibu. Dah 2 hari try cal hp Lang (Lang sebilik ngan ibu) tapi tak dapat - Uda pesan kalau nak cakap ngan ibu try cal hp Uda malam nanti. Malam nie memang rasa nak cal pasal dah banyak hari tak cakap ngan ibu - rasa macam hari2 tak lengkap kalau tak bercakap ngan ibu!


Kalau kat sini satu hari 4-5 kali cal sampai mak akan kata "hang tak dak kerja lain ke sayang - asyik cal aje" he..he.. Macam tu la tiap2 kali saya cal mak akan cakap macam tu! Selalu sangat cal sampai mak naik rimas kot he..he.. Dalam rimas2 tu bukan tak tahu mak suka kalau cucu2 cal tanya khabar. Rasanya tak ada cucu lain yang dok cal mak & ibu 4 @ 5 sehari macam saya nie! (Jangan bagi alasan pulak pasal kak sayang tak ada kerja tu yang dok cal tu - nak angkat fon pastu dial no bukan nak kena ambil masa berjam2 - setakat tanya mak sihat ke, mak dah makan ke - bukannya susah sangat pun - mahu seribu daya, tak mahu seribu dalih!)


p/s:- buat cucu2 lain yang dok baca blog nie - rajin2 lah cal mak selalu!

No comments: