Wednesday, January 5, 2011

cerita pasal sekolah & masak!

Hari ni hari ke 3 anak2 pergi sekolah. Semalam adik moody sikit pasal tidur tak cukup tapi hari ni dia ok pasal lepas maghrib terus zzz... Bukan dia aje tapi kami anak beranak. Kenapa Umi letih sangat kan? Walid ok lah pasal pergi kerja - yang Umi pulak beriya2 letih, kenapa kan? Hm.. Mestilah Umi pun letih jugak pasal kena bangun awal2 pagi siapkan breakfast untuk Walid & anak2 Umi. Pastu kena siapkan baju2 sekolah anak2. Pastu masak untuk lunch pulak, pastu ambil anak2 Umi sekolah, pastu buatkan makanan petang, pastu nak kena kemas rumah lagi, berapa banyak pastu la!!..

Memang terasa sungguh jadi surirumahtangga tahun nie!! Selalunya ngelat aje bila time nak kena masak tapi tahun ni kan dah nekad berazam nak masak! Breakfast pagi nie cokodok pisang. Esok Awatif request nak cokodok udang he..he.. Dia ingat semua jenis cucur2 nie di panggil cokodok. Untuk lunch/dinner, ingat nak masak gulai ikan senangin. Suami teringin nak makan! Untuk anak2, buat sup suun pucuk aje. Anak2 memang suka sangat.

Tahun ni rasa sunyi sangat. Kalau tahun lepas - lepas suami & Awatif keluar, adik ada. Hantar dia ke Smart Readers 8.30 pagi & ambil dia pukul 11.45 pg. Jadi tak la rasa sunyi sangat pasal kejap aje dia pergi sekolah. Tahun ni terasa betul dia tak ada. Lepas suami & anak2 keluar, tengok dalam bilik, tak ada orang. Kalau tak kan adik tengah tidur lagi. Memang terasa sangat2!!
Dah besar pun anak2 Umi. Awatif pun dah darjah 4 tahun ni. Lagi 2 tahun dah nak ambik UPSR. Tak terasa tua ke bila anak2 dah besar nie? Bukan tua ya tapi terasa lebih matang bila anak2 dah besar he..he..

ni gambar ambil semalam - motifnya nak tunjuk jam baru beli - ada PJK tu yang pakai baju tu!


bekal semalam - burger

bekal hari pertama - chicken sandwich

p/s:- gambar hari ini tak sempat nak ambil!

p/s:- suami cukup risau macamana adik nak pergi toilet kat sekolah - takut seluar basah, takut dia tak pandai basuh - siap suruh adik "berry" siap2 malam2 biar esoknya kat sekolah tak payah pergi toilet he..he..

2 comments:

bidadarindu said...

kalau rasa sunyi,aisy kena ada adik la lepas nie..dah x boleh panggil adik la lagi...he he he..

Anonymous said...

Dah besar pun anak2 Fizin yaa...terasa sgt umur kita dah meningkat hehe -@Pida