Monday, January 3, 2011

adik dah darjah 1!!

Hari ini hari pertama adik pergi sekolah Al Amin sebagai seorang pelajar. Yang tak berapa bestnya lambat sikit sampai sekolah hari ini. Sampai sekolah cukup2 pukul 7.45 pagi tetapi nak kena hantar kakak ke kelas tu yang lambat tu. Kelas 1 hingga 3 bangunan lama manakala Awatif darjah 4 kena ke bangunan baru. So dia tak tahu mana kelas yang dia nak kena pergi. So hari pertama nie Umi nak kena tunjukkan pada dia. Mula2 tu Walid yang kena hantarkan adik tapi sebab jalan jem beberapa meter dari sekolah, Walid tak boleh nak parking kereta. Mujur hari pertama - tak adalah kisah sangat!

Awatif masuk kelas 4 Zubair. Ada 4 kelas untuk tahun 4 tahun ni. 4 Zubair tu kelas B. Kelas tu ada 24 orang murid. Azam Awatif nak masuk kelas A tak tercapai pasal last end year exam Awatif dapat 6A, 6B & 1C. Kalau semua subject dapat A mungkin boleh dia masuk kelas A. So tahun ni dia berazam nak dapat semua A untuk dapat masuk kelas A tahun depan. Umi rasa kalau Awatif study sungguh2 mesti boleh berjaya tapi lagi satu Awatif kena buat iaitu kena kurangkan sikit tengok drama Indon tu. Fanatik sungguh ngan sinetron Indon! Ngalahkan tok & tok nek pulak!! he..he..

Adik masuk kelas 1 Umar. Sama macam Awatif dulu. 1 Umar pun kelas B. Darjah 1 ada 3 kelas aje. Kelas adik ada 27 orang. Anak Kak Ina (jiran depan rumah), Imran sama kelas ngan adik so tak lah risau sangat. Bukannya apa, sekurang2 nya dia kenal Imran tu jadi tak lah dia malu2 atau takut2 sangat nanti. Kawan dia Adam dari sekolah Smart Readers ada tetapi kelas lain. Saya & suami teman dia kejap aje, pukul 9 dah balik tetapi pukul 10 datang balik pasal time tu rehat makan pagi. Lagipun tadi lupa nak bagi dia bawa selipar (untuk ambil wuduk). Dalam kelas tadi nampak dia ok aje. Walaupun malu2 tapi steady aje!!

Tahun ni dua2 beradik beg sama. Senang, adil & saksama!!

Bekal hari ini air Oren & sandwich - Umi kan berazam tahun nie nak rajin masak so hari ini hari permulaannya - gigih bangun pukul 6 pagi nak siapkan bekal untuk anak2 - menu bekal selama 2 minggu dah pun Umi buat & beli bahan2nya - mudahan2 azam Umi nie berpanjangan hendaknya sampai la hujung tahun ya!! (he..he..macam tak confident aje Umi nie..)

sebelum ke sekolah, kita bergambar dulu!
hensemnya anak Umi nie!!

suka sangat senyum macam tu!

kakak kalau bergambar susah sangat nak senyum
adik maintain aje senyum macam gitu!

depan sekolah adik

Perhimpunan - tengah nyanyi lagu sekolah

hari ini adik & kawan2 makan pagi dalam kelas
tengah baca doa makan

baru nak keluarkan bekal

kawan2 dah makan biskut, dia dok menung lagi, tak buka lagi bekal tu!

Ha! baru nak makan, sedap tak adik?





kelas adik - 1 Umar

gigit 5-6 mulut aje, pastu tak nak dah
suruh share ngan kawan sebelah, tak nak pasal malu

p/s :- dalam kereta lepas balik sekolah adik dok ngadu kata kelas panas - dia eksyen sikit pasal masa Smart Readers dulu kelas semuanya ber aircond he..he..

p/s:- risau esok macamana - esok suami dah start kerja - boringnya duduk umah sorang2 dari pagi sampai petang - pukul 3.10 baru anak2 balik sekolah!! nak kena cari kerja ke??

4 comments:

bidadarindu said...

Ye,kena cari satu aktiviti yang bermanafaat...

Kaz said...

Dah besar ye anak2 kita Fizin. Ina cadangkan Fizin buat bakery business, promote melalui online. Fizin ada bakat dlm baking ni, so apa salahnya make use of the talent.

ain_pinkz said...

ain pon boringnya dok sorang2 kt sini wpon bidadarindu ,kak min n makteh dekat..wuaa!
xdak mood lagi nk start belajar..dok pkir rumah lg.

bestnya adik msok skolah baru tp alasan panas itu memang eksyen ok..haha

Hafidzin said...

Bidadarindu - memang nak kena cari satu aktiviti yang baik tetapi buat masa sekarang kena hold dulu pasal nak kena sesuaikan diri ngan keadaan sekarang!!

Ina - Fizin tak sampai ke tahap tu lagi. Buat untuk sendiri & family makan boleh la tetapi untuk buat bisnes tak boleh lagi! Banyak yang kena belajar lagi.

Ain - Kaksayang pun tak ada moog gak - asyik teringat kat KL, tambah2 kat sini asyik hujan aje!!

Semalam dia tak kata panas dah mungkin pasal hujan kot!