Tuesday, October 12, 2010

sendiri punya open house part 2

Kelam kabut sangat pagi tadi. Puncanya 2 sebab - pertama, terpaksa buat kek coklat lain pagi tadi pasal yang semalam punya tak jadi. Kononnya nak buat lagi sedap jadi pakai la resepi lain, punya nak lagi sedap punya pasal langsung tak jadi he..he.. Jadi pagi tadi kalut la buat kek coklat lain guna resepi yang selalu buat tu. Nasib baik sempat.

Sebab ke 2 pulak, semalam dalam pukul 10 hidung Awatif berdarah non stop selama 20 minit. Darah banyak sungguh!! Kalau lagi 10 minit tak stop memang nak hantar dia ke Klinik. Tuam ngan ais pun darah masih keluar. Kiranya lepas 20 minit la baru stop. Masa tu tengah sibuk kat dapur tetapi kuah laksa & sup dah siap cuma nak buat kek aje la. Puding Jagung pun dah siap petang tu. Lepas dah stop bleeding tu dia mula lah merap. Nak kena duduk sebelah dia aje. Itu yang melambatkan kerja2 tu. Tapi mujur la dia ok - nak bawa pergi Klinik dia tak nak pasal ngantuk. Pukul 4 pagi berdarah lagi - tengah tidur tu dia boleh rasa keluar darah terus dia terjaga. Mujur kejap aje - tapi saya terus risau - nak tidur balik bukannya senang pasal dok susah hati kat dia. Alarm buat pukul 6.30 pg tapi tak dengar langsung, sedar2 pukul 7.20pg - tupun tersedar pasal suami nak pergi kerja. Rasa badan letih sangat pasal tidur tak cukup.

Lepas bangun terus ke dapur panaskan kuah2 - rebus laksa - buat topping untuk kek coklat & cheese cake - kemas2 apa yang patut. Pukul 8.30 keluar ambil nasi lemak - masa nie Mie datang - ajak dia temankan. Pastu amik tikar kat umah Kak Liza - pinjam kejap. he..he.. Lupa nak beli tikar. Last minit baru teringat - nasib baik la kawan2 ada boleh pinjamkan.

Sampai rumah start potong timun, bawang & bahan2 laksa yang lain. Untuk sup daging tu potong tomato, daun sup & daging. Akhir sekali baru buat sambal kicap. Dah selesai semua baru la mandi - tupun Mie dok suruh mandi dulu - takut tetamu datang tuan rumah tak mandi lagi.

Masa ambil gambar nie ada makanan yang tak keluarkan lagi. Nasib baik gak sempat ambil gambar nie.

bergambar ngan Norly - antara tetamu yang paling awal - dia ni tokey perabot jati - kerusi coklat yang kat belakang tu beli ngan dia - muda lagi tetapi banyak pitis tu!!

masa ni triffle strawberry lupa nak keluarkan - nie pun curi2 jap ambil gambar - sibuk sangat2.


masa ambil gambar nie tetamu belum sampai - tuan rumah pun tak mandi lagi - dok sibuk bersilat kat dapur tu..


terima kasih banyak2 Mie pasal tolong Fizin - pukul 8 pagi dia dah datang tolong potong bahan2 laksa & sup - kalau dia tak datang, kelam kabut jugak!!





Puas hati open house kali ni. Ramai kawan2 yang datang - makanan pun banyak yang habis. Kiranya tak membazir. Saya memang tak pandai nak agak2 makanan - selalu buat memang lebih. Mak selalu pesan, kalau nak buat makan2 - biar lebih jangan kurang. Itu yang saya pegang kata2 mak selalu!!

p/s :- hari ini anak2 tak pergi sekolah!!

p/s:- buat Asma - tak apa, lain kali bila2 nanti datang la rumah. Fizin nak balas kat chat box tu susah - lambat sangat nak login pun - CPU nie jenis lama punya - berkurun dah he..he.. yang baru ( tak la baru sangat pun) hantar repair.

2 comments:

bidadarindu said...

ada silap mata ke nie...kejap kurus kejap gemuk...baju putih tu macam gemuk jek...x pakai premium beautiful ke hari tu? he he..

umah maintain cantik lagi ye walaupun nak pindah...tapi naper sume org dok bawak jek?takut kotor kusyen ker?

Hafidzin said...

tak ada magik, tak ada silap mata - mmg skrg dah gemuk balik - gara2 open house punya pasal!!! minggu depan kena start diet balik!!

walaupun nak pindah - umah mesti la kena maintain - penting tu!! cuba tgk gambar yang lain2 - sofa dah ada org yang duduk - dah penuh tu yang ada yg duduk kat bawah tue!! kalau takut kusyen kotor baik x payah buat open house kan?? he..he....