Tuesday, September 21, 2010

jangkitan bakteria

Semalam adik tak pergi sekolah - puncanya :-



Asalnya kat belakang adik tu macam lebam aje - sebesar duit 5 sen - dah lama jadi - sebelum raya lagi. Saya & suami tak ambik kisah sangat pasal dia pun tak ngadu apa2 - tapi semalam suami perasan kat belakang dia tu merah2 & ada biji berair. Saya memang tak perasan langsung. Dia pun tak cakap apa2 pun samada sakit ke gatal ke pedih ke. Bila mandi tu macam ok aje - selalunya kalau luka kena air mesti pedih @ dah tentu dia dah melalak.
Jadi semalam jugak kami bawa dia ke Klinik - takut ada apa2 yang serius. Mula2 Dr kata kurap - tapi bila Dr tu check sekali lagi - kali ni ngan lebih teliti - baru lah dia cakap :-
"Ini bukan kurap, cuma jangkitan bakteria kerana 2 sebab - pertama, adik tak sakit, kedua, adik rasa gatal2 kat tempat jangkitan tu. Kalau kurap kat tempat jangkitan tu akan rasa sakit macam kena cucuk jarum & tak akan rasa gatal"
Alhamdulilah - mujur bukan kurap...
Sebelum jumpa Dr ada seorang lagi budak tapi perempuan lebih kurang sebaya adik - alami masalah yang sama macam adik tetapi menurut Dr budak itu dah kena kurap pasal dia rasa sakit dan ada lagi merah2 di tempat lain mengikut saraf tempat yang dijangkiti.

Dr bagi ubat antibiotik ,ubat gatal & ubat sapu kat adik. Dr pesan kalau ada tanda2 kat tempat lain mengikut sarat yang kena jangkitan tu kena cepat2 pergi Klinik. Kalau ada tanda2 tu - memang confirm kena kurap. Macam2 la adik nie - asyik kena makan ubat aje dia tu.
Pagi tadi bila check - Alhamdulilah macam dah ok sikit dari semalam. Dan tak ada pulak tanda2 merah kat tempat lain. Harap adik cepat baik.. Amin...
p/s : esok kat sekolah adik ada jamuan hari raya - kena pakai baju raya siap ngan sampin & songkok - nak kena bawa makanan - tak tahu nak masak apa - rasa malas sesangat - kalau beli rasa macam tak best lak - nak buat apa ya? Kek @ muffin???
p/s : oh!! ya - pasal jangkitan tu dah tanya Dr boleh tak adik pergi sekolah - Dr kata boleh - bukan penyakit berjangkit pun.

4 comments:

bidadarindu said...

Macam-macam la adik nie..tukar skolah kat kl ajer la...he he..

bidadarindu said...

Boley bukak x blog bidadarindu...dah kena attack ngan virus la rasenya...nak update pun x boley nie...cam mana???

Hafidzin said...

iyalah - x leh buka blog bidadarindu - macamana tu nak buat? macamana kita nak elakkan blog kita dari kena attack ngan virus??

bidadarindu said...

dah boleh bukak..make sure masa sign in dan sign out tu..