Tuesday, September 7, 2010

follow up mak

tengah amik darah

tengah check tekanan darah

timbang berat mak - 37 kg - kurang setengah kg - sejak buat angio tu mak kurang makan - tak ada selera makan

Semalam mak ada follow up ngan Dr Pakar Jantung kat Pusrawi Hospital
Dr nak check buah pinggang mak & nak check keadaan jantung mak
Alhamdulilah semuanya ok
TETAPI
paru2 mak ada air sikit
Dr tanya mak ada makan garam tak
Ibu kata memang ada - mak suka makan buah2 ngan garam
Dr nak mak kurangkan pengambilan garam
& suruh beli garam bukit
tapi buat masa ni suruh pantang dulu
jangan makan garam lagi
kerana garam ni perangkap air dalam badan tak bagi keluar
(lebih kurang macam tu la Dr kata)

Oleh kerana mak susah nak tidur malam2
Dr tak bagi mak tidur siang
kalau ngantuk sangat pun
tidur 15 minit aje

Sempat tanya Dr stem yang dalam jantung mak tu
saiz berapa
satu 2.5 satu lagi 1.5

p/s : selepas hantar mak balik rumah kakak, kami sambung shopping kat Jaya Jusco, kali ni beli untuk suami2 pulak, saya beli seluar 2 helai kat suami, untuk anak2 dah selesai, sekarang untuk Umi2 pulak...hari ni nak sambung lagi shopping...

2 comments:

bidadarindu said...

selagi belum syawal,shopping la puas2...cadar tilam pun beli gak nak raya nie...

p/s : kantoi...jumpa dlm citra masa nak gi solat terawih...

rositahmdzain said...

smlm seharian x boleh buka internet, kena blok agaknya. hari ni baru boleh. Doc suruh bli garam bukit eh? uda rasa kat umah uda ada tau garam jenis2 tu. nanti uda tanya pak uda, kan dia rajin beli benda alah cam tu. sronok tgk Mak dah sihat tp yg x sronok berat badan Mak turun. Mak mkn la bnyk2..